- κυνάγχη
- Φλεγμονή του βλεννογόνου του λεμφικού δακτυλίου του φάρυγγα και ιδιαίτερα των αμυγδαλών. Οφείλεται σε ποικιλία μικροβίων (πυογόνοι κόκκοι, με κυριότερο τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο) και ιών (ο ιός Epstein-Barr, που προκαλεί μεταξύ άλλων και τη λοιμώδη μονοπυρήνωση· το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας). Η ειδική θέση των αμυγδαλών στην είσοδο του φάρυγγα αποτελεί έναν από τους λόγους της μεγάλης ευκολίας με την οποία υπόκεινται σε φλεγμονές, γιατί υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού σε αυτές των μικροβίων που εισάγονται με την εισπνοή. Η κ. παρουσιάζεται ξαφνικά τις περισσότερες φορές, με πολύ υψηλό πυρετό, πόνο στον λαιμό και πρήξιμο των αμυγδαλών, μερικές φορές τόσο μεγάλο ώστε να εμποδίζει την κατάποση των τροφών (δυσκαταποσία). Όταν η κ. προκαλείται από πυογόνους μικροοργανισμούς, τότε στην επιφάνεια των αμυγδαλών φαίνονται κηλίδες πύου· επιπρόσθετα οι λεμφαδένες, που βρίσκονται στα πλάγια του λαιμού και σε λεμφική επικοινωνία με τις αμυγδαλές, συμμετέχουν δευτερογενώς στην πάθηση και διογκώνονται. Συχνές επιπλοκές είναι η ωτίτιδα και η νεφρίτιδα και πιο σπάνια (2-3%) ο ρευματικός πυρετός.
Η θεραπευτική αγωγή της κ. συνίσταται γενικά στη χορήγηση αντιπυρετικών, ειδικών διαλυμάτων για γαργάρες, αντιβιοτικών και βιταμινών. Αν οφείλεται σε στρεπτόκοκκο, χορηγείται πενικιλίνη για 10 ημέρες. Αν πρόκειται για πυώδη αμυγδαλίτιδα που επαναλαμβάνεται συχνά (4-5 φορές σε ετήσια βάση), συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.
Εκτός αυτών, υπάρχει μια ειδική μορφή κ. που προκαλείται από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας και γι’ αυτό τον λόγο αποκαλείται διφθεριτική· χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας τυπικής γκριζωπής ψευδομεμβράνης επί των αμυγδαλών. Στις περιπτώσεις αυτές, η θεραπευτική αγωγή είναι ίδια με εκείνη της διφθερίτιδας.
Μια άλλη μορφή κ. είναι αυτή του Plaut-Vincent, που οφείλεται σε συνδυασμό αναερόβιων μικροβίων και σπειροχαιτών· χαρακτηρίζεται από έλκη, συνήθως της στοματικής κοιλότητας.
Πάνω, καταρροϊκή μορφή κυνάγχης με έντονη ερυθρότητα των αμυγδαλών, των παρισθμικών καμαρών και της σταφυλής. Στο κέντρο, διφθεριτική μορφή με γκριζωπές ψευδομεμβράνες. Κάτω, πυώδης μορφή.
* * *η (Α κυνάγχη)1. θανατηφόρος ασθένεια τών σκύλων, κατά την οποία φλογίζονται οι πνεύμονες και κρέμεται η γλώσσα2. φλεγμονή τού βλεννογόνου τού φάρυγγα και τού ισθμού τουαρχ.1. περιλαίμιο σκύλου2. κλοιός βασανισμού, βασανιστήρια μηχανή.[ΕΤΥΜΟΛ. < κύων, κυνός + -άγχη (< ἄγχω «πνίγω»), πρβλ. στηθ-άγχη, χοιρ-άγχη].
Dictionary of Greek. 2013.